Zupa z ptasich gniazd, deser z najbardziej śmierdzącego owocu na ziemi a może barani mózg? Jakich „Szokujących potraw” można spróbować w Singapurze? Zapraszamy w kulinarną podróż po najdziwniejszych kuchniach świata!
Premierowy cykl kanału Travel Channel zabierze widzów na niezwykłą wyprawę. Ruszymy tropem szokujących potraw, nieznanych Polakom z ich rodzimych stołów. Singapur to państwo-miasto, które nie tylko zachwyca, ale przede wszystkim szokuje i zaskakuje. Antropolog Jarek Nowak wybierze się tam, by poszukać najdziwniejszych potraw i prawdziwych przysmaków kuchni azjatyckiej. Degustację lokalnych specjałów rozpocznie od zupy z ptasich gniazd, uważanej przez miejscowych za największy rarytas. Głównym składnikiem dania jest suszona ślina jaskółek o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Za porcję takiej zupy trzeba naprawdę słono zapłacić… Na talerzu prowadzącego znajdzie się też barani mózg i głowa rekina, a na osłodę smakowych doznań – deser z duriana, czyli najbardziej śmierdzącego owocu świata. Czy Jarek stanie na wysokości zadania i spróbuje tych szokujących potraw? Co jeszcze znajdzie się w jego menu?

fot. Jacek Klisowski

fot. Jacek Klisowski